.

.

tisdag, mars 11, 2014

Kristaller på vift


Godartad lägesyrsel, den okända folksjukdomen eller kristallsjukan, är en sjukdom som främst drabbar kvinnor och som brukar debutera i 40-årsåldern. Symptomen: Många vaknar av att hela sovrummet snurrar, blir panikslagna och försöker ta sig ur sängen för att det ska sluta. Yrseln är över på 40 sekunder, men kan återkomma så fort personen vrider på huvudet igen.
Orsaken till sjukdomen är att små kalkstenar – kristaller – lossnat från sin ordinarie plats i balansorganet och hamnat i en av de vätskefyllda båggångarna. När den drabbade ändrar position på huvudet förflyttar sig kristallerna på grund av sin tyngd till båggångarnas lägsta punkt, vilket ger en retning på sinnescellerna och orsakar yrseln.
Vanligast är att yrseln kommer när personen böjer huvudet framåt eller bakåt, eller har legat ner en längre tid.Och det går att få hjälp. Ny forskning har visat att något som kallas repositionsbehandling kan bota de allra flesta. Behandlingen innebär att läkaren med några vridningar av patientens huvud flyttar kristallerna ur båggången till hinnsäcken där de senare löses upp.
Vridmanövern tar bara några minuter.
– Det är en så mirakulös behandling att 80–90 procent av fallen blir bra direkt.
Även utan behandling kan yrseln klinga av inom ett par dagar till veckor.



Där har ni fått en lektion i Kristallsjukan, i morgon ska jag till öronläkaren och få hjälp med att skaka dessa förbannade kristaller rätt igen.............detta är INTE kul. Det började exakt så som de beskriver, när jag skulle vända mig om i förrgår natt, och allt blev "karusell" hua............

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar