.

.

söndag, juli 31, 2011

B-fis

Fick nästan 2-3 liter bär.........och en o annan bärfis, vad gör dom egentligen? Bor de i busken?, äter de bladen?, för de verkar ju inte äta bären utan bara smyger sakta runt.........och fiser på bären?? Det här måste jag söka vidare på.............

Eftreåt blev det dopp vid klipporna på Gålö/Frönäs, till bägge hundarnas glädje, tom Saga badade :)


2 kommentarer:

  1. Bärfisar är en stor grupp av insekter som har fått sitt namn efter att en del arter sprutar ut en obehaglig luktande vätska för att skrämma bort rovdjur. Den stickande odören kommer av att vätskan innehåller små spår av cyanider. Bärfisar har också en mycket rörlig sugsnabel med stickande och sugande mundelar som de använder till att äta med och långa, känsliga antenner som är ledade i fem segment. Kroppen är oftast ganska platt och ryggskölden är tydligt fyrdelad. Färgerna varierar mycket beroende på art, men många bärfisar, särskilt i tropikerna, är klart färgade i rött, blått och grönt. Längre norrut är de flesta arter mest bruna eller gröna. De varierar i storlek, från ungefär 5 till 45 mm.

    Bärfisar finns över större delen av världen. I Sverige finns 28 arter i famijen bärfisar och ungefär 60 arter i överfamiljen Pentatomoidea. De har anpassat sig till många olika miljöer, från tropisk regnskog till torra öknar.

    Bärfisar kan vara både rovdjur och växtätare. De arter som är rovdjur tar alla byten som är tillräckligt små eller svaga för att kunna övermannas, oftast mjukhudade djur som larver av olika slag. De sticker bytet med sin sugsnabel och suger i sig av innehållet. Bärfisar som är växtätare suger oftast växtsaft från blad. Flera arter är specialiserade och lever endast på en eller ett par olika växter. De klart färgade arterna lever ofta växter som smakar illa eller är giftiga. Bärfisen kan dock ta upp dessa ämnen i sin kropp utan att skadas och dess färger är en varning till dess fiender att den inte är lämplig att äta. De flesta arter av bärfisar är ensamlevande, även om de ibland kan samlas i stora mängder där det finns gott om föda. Detta gör att några arter betraktas som skadedjur. Andra arter betraktas som nyttodjur, eftersom de äter andra skadegörare.

    Puss å Kram från mig :)

    SvaraRadera
  2. Tackar för info Ms Google :)) //C

    SvaraRadera